designs
Screenshot+2019-02-11+at+11.52.31.png

Architecture studies

Architecture studies

TU Delft


In February 2019 I finished my BSc of Architecture, Urbanism and Building Sciences at the TU Delft in the Netherlands. Below you will find a selection of the projects I did during my years at TU Delft.

 

FINAL PROJECT : SPORTSCOLLEGE SC010

Screenshot+2019-02-11+at+12.39.30.png

Assignment to Concept

The first thing you might notice, looking at my final poster above, is the obvious use of wood, but I want to start with something else.

At this assignment, a sports college located in the havens of Rotterdam, different kinds of movement and energy come together. The location has a quiet waterfront with a beautiful view over the river on the south side, but on the north side there is a highway on the dike with the busy city behind it. The building itself is made up of a college and a sports centre, the school that needs more tranquility I positioned on the south side at the riverfront and the sports centre, which is active and lively, I positioned on the side of the city. This way does not only the school have more privacy from passersby and the busy road, but also is the sports function of the building immediately visible from that same road where people pass by.

Concept to floorplan

These two functions are either seporated or connected on different levels within the building. The ground floor has an open floorpan, where you can walk from the entrance to the school part of the building, passing by the different gyms. Also on the second floor are the two main functions of the building connected by a floating corridor, mainly because both the cafeteria and the roof terrace are on this floor and is to be used by the athletes as much as the students. The functions aren’t only physically connected but also visually, as for example the tribune in the cafeteria ont the second floor overlooking the gym.

On the first floor the two functions are separated (physically and visually), this to give the classrooms some more privacy from the sports centre.

The atrium is the lightest place in the building, this is also where sports and college meet each other and the interaction between the two takes place. The library looks out into this place and the climbing wall is placed in the centre of the atrium. This is in fact the indoor/outdoor area, which will be completely openend in the summer as to engage with the outside area and also regulate the temperature inside.  

Screenshot+2019-02-11+at+11.52.31.png
Screenshot+2019-02-11+at+11.52.13.png
Screenshot+2019-02-11+at+11.52.13.png
Screenshot+2019-02-11+at+11.52.43.png

Wooden structure to make floorplan readable

In the building you can localise yourself by the wooden construction. This has been hidden from sight as much as possible in the college part of the building in the walls, in the cupboards, lockers and suspended ceilings where the ventilation canals lay as well.

In the sports centre the construction is on purpose left visible, the enormous columns and bars give the gyms and impressive character.

Not only the construction is made of wood, but also the facade cladding consists of vertical wooden slats that are either close to each other resulting in a more dense facade, or are spread across glass facades at different distances from each other. These not only form part of the blinds, but also give the facades a more or less open character depending on the adjacent environment. For example, the facades to the sports fields are a lot more open. While on the entrance side there is much more closed facade and only the entrance is made of glass with a small view into the gyms. 

 

Screenshot+2019-02-11+at+12.01.16.png
Surround view from tribune, not just in that specific gymnasium.

Surround view from tribune, not just in that specific gymnasium.

the tribune

In addition, I have added an extra large stand in sports hall 4 that not only has a view of sports hall 4 but also a little bit in the other rooms and towards the atrium. You can even see the sports fields through the blinds.



form studies

Form Studies was a subject we had in our first two years of the Bachelor. In these classes we studied form, we looked at different textures, colours, shapes and materials. We had several conceptual themes or project to research these aspects of form. Resulting in facades, collages and objects. Below you will find a small collection of all the different projects we had. The end assignment was to combine all the different projects into a portfolio with written text on the piece of work and some references.

Screen+Shot+2018-07-07+at+13.11.00.png
 
Screen+Shot+2018-07-07+at+13.13.08.png
Screen+Shot+2018-07-07+at+13.13.52.png
Screen+Shot+2018-07-07+at+13.13.27.png
 
Screenshot 2019-03-09 at 12.42.46.png
Screenshot 2019-03-09 at 12.42.52.png
Screenshot 2019-03-09 at 12.43.02.png
 

GWL TERREIN - RESEARCH PROJECT

This subject was about analysing a project, relating it to other projects, and creating a “kijkdoos” (peepshow) of the project. Here are some of the drawings analysing the project ‘Het GWL Terrein’, looking at different aspects such as public vs private, collective vs individual, the negative space, etc.

Screen+Shot+2018-07-07+at+13.07.55.png
Screen+Shot+2018-07-07+at+13.05.52.png
Screen+Shot+2018-07-07+at+13.06.18.png
Screen+Shot+2018-07-07+at+13.06.24.png
Screen+Shot+2018-07-07+at+13.06.42.png
Screen+Shot+2018-07-07+at+13.06.55.png
Screen+Shot+2018-07-07+at+13.07.05.png
Screen+Shot+2018-07-07+at+13.07.35.png
Screen+Shot+2018-07-07+at+13.07.42.png
 

Urbanism - TRAFFIC IN Rotterdam

As part of the bachelor we also followed a couple Urbanism subjects, such as this project in Rotterdam. We were free to discover which aspect in the urban environment we wanted to research and redesign. Below you will find a snippet of my work during this project, focused on reconnecting Rotterdam.

Screen+Shot+2018-07-07+at+13.20.49.png
Screen%2BShot%2B2018-07-07%2Bat%2B13.15.25.jpg
Screen+Shot+2018-07-07+at+13.15.14.png

Above you find the first concept of what I meant when mentioning reconnection of Rotterdam, linking all the different locations, parks and hotspots in Rotterdam. Next to it is a more realistic image of what I wanted to achieve, still relatively conceptual.

Screen+Shot+2018-07-07+at+13.15.36.png
Screen+Shot+2018-07-07+at+13.16.58.png
Screen+Shot+2018-07-07+at+13.16.44.png
 
Screen+Shot+2018-07-07+at+13.15.50.png
Screen+Shot+2018-07-07+at+13.15.57.png
 
Screen%2BShot%2B2018-07-07%2Bat%2B13.34.46.jpg
Screen%2BShot%2B2018-07-07%2Bat%2B13.34.51.jpg
Screen%2BShot%2B2018-07-07%2Bat%2B13.35.00.jpg
 
Screen+Shot+2018-07-07+at+13.35.16.png
Screen+Shot+2018-07-07+at+13.35.22.png
 
Screen+Shot+2018-07-07+at+13.35.36.png
Screen+Shot+2018-07-07+at+13.35.49.png
 

EmC - erasmus medisch centrum in Rotterdam

As part of a bigger urban design project in Rotterdam I designed a solution for the EMC, a hospital in Rotterdam. This hospital wanted to not only change it’s layout but also it’s connection to nature, as to improve the environment of the patients. There was a beautiful park close to the hospital, however they were separated by a large highway on top of a dyke. This made it almost impossible for patients to walk to the park.

I had to find a way to connect the hospital to the park so that patients and/or visitors could easily walk to the park.

The current situation. In black you see the hospital, and in green the park, divided by the highway in red

The current situation. In black you see the hospital, and in green the park, divided by the highway in red

The current connection to the traffic in Rotterdam.

The current connection to the traffic in Rotterdam.

A conceptualisation of the plan. From a divided urban area to a connected, interwoven network where all elements are linked to each other .

A conceptualisation of the plan. From a divided urban area to a connected, interwoven network where all elements are linked to each other.

What the conceptualisation means and could look like.

What the conceptualisation means and could look like.

The new situation of the EMC itself.

The new situation of the EMC itself.

The addition of a pedestrian and cycling bridge over the Westzeedijk. From EMC to the park and from the Museumpark to the bigger park.

The addition of a pedestrian and cycling bridge over the Westzeedijk. From EMC to the park and from the Museumpark to the bigger park.

The bridge from the hospital to the bigger park. For pedestrians/patients and cyclists.

The bridge from the hospital to the bigger park. For pedestrians/patients and cyclists.

The bridge from the Museumpark to the bigger park (previously disconnected). For pedestrians and cyclists.

The bridge from the Museumpark to the bigger park (previously disconnected). For pedestrians and cyclists.

The overview of the new design.

The overview of the new design.